Lisette van de Bilt-Sonderegger Verpleegkundig specialist AGZ (urologie) Catharinaziekenhuis

We kunnen het probleem van terugkerende blaasontstekingen bijna altijd oplossen

Dagelijks zie ik veel patiënten op mijn poli die te maken hebben met terugkerende blaasontstekingen. Als verpleegkundig specialist ben ik gespecialiseerd in plasklachten. Mijn interesse voor terugkerende blaasontstekingen is gegroeid doordat ik zie dat het veel impact heeft op de kwaliteit van leven van mensen. Als verpleegkundig specialist kan ik echt de tijd nemen voor patiënten en ga samen met hen aan de slag om het probleem op te lossen.

Mensen zijn het zat en willen af van hun terugkerende blaasontstekingen en antibiotica

Ik zie veel ongemakken voorbijkomen. Het is heel pijnlijk en je hele dag wordt ontregeld door de vele toiletbezoeken. Mensen voelen zich aan huis gekluisterd en kunnen soms niet naar hun werk. Ze zijn het vooral zat om steeds maar antibiotica kuren te krijgen en vragen zich af of het vele antibiotica gebruik wel goed is. Op een gegeven moment komen ze op een punt dat ze er echt wat aan willen gaan doen.

Een vrouwenprobleem

Op mijn poli zie ik vrouwen in alle leeftijdscategorieën, maar blaasontstekingen komen het meest voor bij vrouwen die seksueel actief zijn. Vrouwen die in of rondom de menopauze zijn hebben vaker last van blaasontsteking omdat door hormonale veranderingen de slijmvliezen veranderen waardoor men gevoeliger wordt voor infecties.

Tips bij een terugkerende blaasontsteking

Wanneer ik een patiënt zie, ga ik eerst kijken naar de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld een medische oorzaak zijn, zoals een niet goed werkende bekkenbodem waardoor de blaas niet goed wordt leeg geplast. Vaak is er ook geen medische oorzaak en is de oorzaak te vinden in het toiletgedrag.  Om het toiletgedrag in kaart te brengen bespreek ik altijd de volgende vragen en geef ik tips mee die helpen de blaas gezond te houden.

  1. Wat is het drinkgedrag?

Als je weinig drinkt heb je eerder kans op een blaasontsteking, omdat er minder urine in de blaas komt en zodoende bacteriën minder vaak uit de plasbuis worden gespoeld.

  1. Wat is het plasgedrag?

Ik zie vaak vrouwen die hun plas veel te lang ophouden. Daar zijn ze  soms ook heel blij mee. Het kan natuurlijk makkelijk zijn, maar het is helemaal niet goed. Als je de urine te lang ophoudt, kan op een gegeven moment de rek uit je blaas gaan. Als je dat te lang doet en dan praat ik echt over jaren kan de rek uit je blaas gaan en dan kun je minder goed plassen en last krijgen van urineverlies. Ook krijgen bacteriën langer de kans om in je blaas te groeien.

  1. Hoe ga je naar het toilet?

Ga je gehaast of neem je de tijd? Als je gehaast gaat, kan het zijn dat je niet goed uit plast en er urine in de blaas achter blijft. Hierdoor kunnen bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken beter groeien.

  1. Hoe zit je op het toilet?

Ook de houding bij het plassen is erg belangrijk. Als je door een verkeerde houding je bekkenbodem niet goed ontspant kan er ook urine in de blaas achterblijven.

  1. Hoe hoog hangt het toilet?

Als je niet met je voeten plat op de grond kunt zitten adviseer ik om er een verhoginkje bij te zetten. Ook dit heeft weer te maken met de plashouding om zodoende goed te kunnen uitplassen.

  1. Hoe veeg je je ontlasting af?

Van voren naar achteren? Als je het andersom doet kunnen e-coli bacteriën uit je ontlasting in de plasbuis terecht komen.

  1. Was je de onderkant met zeep of andere hygiëne producten?

Veel jonge dames gebruiken dit soort producten, omdat dit een schoon gevoel geeft. Dat raad ik sterk af. Het verstoord de natuurlijke balans. In het schaamgebied leven namelijk ook ‘goede’ bacteriën die beschermen tegen een blaasontsteking. Je kunt de onderkant het best gewoon met water schoonhouden.

Soms adviseer ik ook om dagelijks ter voorkoming van een blaasontsteking cranberry capsules of vitamine c te gebruiken. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt, maar toch heb ik de indruk dat het soms kan helpen. Dit is dan wel echt om een blaasontsteking te voorkomen en niet om de blaasontsteking te verhelpen.

We kunnen het probleem van terugkerende blaasontstekingen bijna altijd oplossen

De meeste mensen, waarbij geen medische oorzaak is vastgesteld, komen gelukkig door goede begeleiding en het volgen van de tips van hun terugkerende blaasontstekingen af.

Er is helaas ook een kleine groep die er niet vanaf komt. Dan geven we bijvoorbeeld blaasspoelingen. We krijgen positieve reacties van patiënten, omdat zij echt van hun terugkerende blaasontstekingen af komen. We kunnen het probleem van terugkerende blaasontstekingen dus bijna altijd oplossen.

 

WIL JE OOK EEN GOED GESPREK MET JE BEHANDELAAR OVER EEN TERUGKERENDE BLAASONTSTEKING? DOE HIER DE BLAASTEST, PRINT DE UITSLAG EN NEEM DIT MEE ALS LEIDRAAD VOOR JE GESPREK.